information om diamanter, guld och silver

Skötselråd

Vi rekommenderar regelbunden rengöring av smycken och ringar för att de ska behålla sin vackra lyster. Hårt sittande smuts på insidan av ett örhänge eller på insidan av en alliansring kan orsaka att huden blir irriterad eller inflammerad. Genom att vårda era ringar och smycken kommer de att förbli vackra många år framöver.

Ringar till vardags

Eftersom ringar sitter på ett utsatt ställe bör vi hantera dem därefter. Allt vi hanterar med våra händer resulterar till att smuts samlar sig på insidan av ringen i stämplar, gravyrer eller vid stenarna. Vi rekommenderar att ni tar av er ringarna vid träning, trädgårdsarbete och annat hushållsarbete. Rengöringsmedel och kosmetiska produkter som hamnar trångt mellan ring och finger kan orsaka irritation och eksem.

Ringar bör rengöras varje vecka

Blanda varmt vatten och diskmedel i en skål och låt ringen ligga i badet en stund. Borsta sedan lätt in- och utvändigt med en mjuk tandborste. Skölj i rinnande vatten och torka av med mjuk trasa. Det finns även rengöringsmedel på burk att köpa "Guld- och diamantrent" som effektivt tar bort oxid, fett och smuts.

För silversmycken finns "Silverdip" där man enkelt doppar smycket i vätskan och sköljer med vanligt vatten. Detta tar bort oxid och ger smycket en vitare yta. Känner ni att ni behöver få upp mera glans kan man använda en polerduk med polermedel. Detta hjälper även om man har fläckar som inte går bort i silverputsen.

Rhodinering

Rhodinering innebär att smycket behandlas i ett bad med rodium som genom en elektrolytisk process får ett ytskikt av rhodium. Detta skikt gör vitguldet vitare än vad vitguldets egentliga färg är. Ringarna blir högblanka i början vilket gör att de första reporna kan synas väl på rhodinerade vitguldsringar. När rhodimskiktet slitits bort kan man lämna in dem för omrhodinering. Man kan även beställa och köpa ringar som inte är rhodinerade från början. De har då en naturlig grå färg som inte ändras med tiden.

Översyn av smycken

Förutom rengöring är det klokt att med jämna mellanrum lämna in sina smycken för översyn av fattningar och länkar. Fattningar och länkar blir med tiden svagare på grund av slitage. De kan behöva förstärkas på vissa ställen. Vi utför reparationer och omarbetningar av smycken. Välkomna!

Diamanter

Carat

Carat är en viktenhet som används för ädelstenar där 1,00 carat motsvarar 0,2 gram. Storleken tillsammans med slipningsformen och slipningskvaliteén avgör hur stor stenen upplevs. Priset för diamanter stiger allteftersom hur stor stenen är. Observera att carat inte ska blandas ihop med karat som anger mängden guld i en guldlegering. Diametern på en carat är 6,5 mm, på 0,75 carat 5,9 mm.

Colour

Diamanter kan vara allt från helt färglösa vita till gula eller bruna. Det finns även andra färger, dels naturligt färgade eller konstgjort färgade diamanter i nästan alla färger, men vanligast i förlovningsringar och vigselringar är vita diamanter. Följande skala används i Norden.

GIA-kod

Traditionell beteckning

D-E

River (R)

Mycket sällsynt vit

F-G

Top Wesselton (TW)

Sällsynt vit

H

Wesselton (W)

Vit

I

Top Crystal (TCr)

Mycket lätt tonad vit

J

Crystal (Cr)

Lätt tonad vit

K-L

Top Cape (TCa)

Tonad vit

M-N

Cape (Ca)

Lätt gulaktig

O-R

Light Yellow (LY)

Lätt gult

S-Z

Yellow (Y)

Gult

Clarity

 

Clarity är stenens renhet och avser hur ren stenen är från inre och yttre defekter. Dessa defekter kan finnas som små inneslutningar, ofta i form av små gasbubblor eller som spår av annan mineral, exempelvis safir.

 

Mätningen av inneslutningar utförs först med mycket kraftig förstoring för att sedan stegvis gå ner i graden av förstoring. Graderingen avser stenens renhet vid 10 gångers förstoring.

 

Huvudgrader

 

Undergrader

 

Beskrivning

 

Luppren

 

FL

 

Flawless

Fri från inneslutningar och ytfel

IF

 

Internally flawless

Fri från inneslutningar, luppren

VVS

 

VVS1

 

Very very small inclusions

Mycket, mycket små inneslutningar

VVS2

 

VS

 

VS1

 

Very small inclusions

 

Mycket små inneslutningar

 

VS2

 

Si

 

Si1

 

Small inclusions

 

 

Små inneslutningar

 

Si2

 

P

 

P1

 

Pique

 

Tydliga inneslutningar

 

 

P2

 

P3

 

Flawless och Internally Flawless

Flawless stenar och Internally flawless-stenar är helt fria från inneslutningar och där Flawless-stenar dessutom är fria även från yttre defekter. Dessa stenar är mycket ovanliga och tillhör det absoluta toppskiktet av renhet.Detta är en mycket sällsynt och hög kvalitet. Även ett mycket tränat öga har svårt att bedöma skillnaden mellan denna kvalitet och en vvs-sten även under ideala förhållanden.

VVS1 och VVS2

VVS står för very very small inclusions och är en mycket mycket hög kvalitet. Även ett tränat öga har mycket svårt att ens med lupp hitta någon som helst inneslutning i stenen. Siffran efter namnet förekommer inte alltid i stengraderingen men avser en ytterligare definiering av stenens renhet där VVS1 är bättre än VVS2.

VS 1 och VS2

VS står för very small inclusions och är en premiumkvalitet. Stenen upplevs helt fri från inneslutningar med blotta ögat. Många stenar i denna kategori har så pass små inneslutningar att det kan vara svårt för ett otränat öga att med lupp hitta de inneslutningar som förekommer i stenen. Siffran efter namnet förekommer inte alltid i stengraderingen men avser en ytterligare definiering av stenens renhet där 1 är bättre än 2.

 

Si 1 och 2

Si står för small inclusions och kan i viss mån ses som en standardkvalitet på diamanter. En sten i Si-kvalitet har ofta inneslutningar som är svåra att se med blotta ögat men är det en större sten kan inneslutningarna hittas med lupp även för ett otränat öga.

 

P1,2 och 3 eller I 1, 2 och 3

P och I står får Pique eller Included beronde på vem som utför graderingen. Dessa stenar har synliga inneslutningar eller defekter som är enkla att se med blotta ögat även för ett otränat öga. Här förekommer även svarta inneslutningar, vilket är sällsynt eller otillåtet på de högre stenkvaliteterna. Här har ofta inneslutningarna en påverkan på stenens lyster och briljans då inneslutningarna i viss mån blockerar ljuset i stenen.

 

P2 eller I2

P och I står får Pique eller Included beronde på vem som utför graderingen. Dessa stenar har mycket synliga inneslutningar eller defekter som är mycket enkla att se med blotta ögat även för ett otränat öga. Här har ofta inneslutningarna en kraftig påverkan på stenens lyster och briljans då inneslutningarna blockerar ljuset i stenen. Beroende på inneslutningarnas sort kan en sten med många små eller stora svarta inneslutningar göra att stenen uppfattas som grå.

 

P3 eller I3

P3 och I3 står får Pique eller Included beroende på vem som utför graderingen. Dessa stenar har dominerande inneslutningar eller defekter. Här har inneslutningarna en kraftig påverkan på stenens lyster och briljans då de kraftig blockerar ljuset i stenen. En sten med många små eller stora svarta inneslutningar, beroende på sort, kan göra att stenen uppfattas som grå.

 

Kvadratiska former exponerar inneslutningar mer än den klassiska briljantslipningen.

 

Cut

 

Cut avser inte bara den form diamanten är slipad till utan även hur väl den är slipad. En välslipad diamant återger och bryter ljuset på ett fantastiskt sätt vilket gör det viktigt att inte förbise slipningskvalitén vid valet av diamant.

 

Slipningsform

 

Diamanter och andra ädelstenar slipas i en lång rad olika former.

Eftersom olika ädelstenstyper har olika egenskaper utförs ofta justeringar på slipningens mått för att använda de ideala mått som finns för varje ädelstenstyp. Det är därför inte självklart att det går att byta ut en diamant mot en annan sten i vissa ringmodeller.

 

Observera att flera kvadratiska slipningsformer som princesslipning och smaragdslipning exponerar inneslutningar mer än den klassiska briljantslipningen.

 

Lab grown-diamant

 

En lab grown-diamant är – precis som namnet antyder – en diamant som är tillverkad i ett laboratorium eller i en fabrik. Lab grown-diamanter (förkortat LG-diamanter) kallas ibland även för syntetiska diamanter och på engelska även för ”Man Made diamonds”.

 

En LG-diamant delar samma kemiska sammansättning, kristallstruktur, optiska och fysiska egenskaper som en äkta diamant hittats i naturen. En LG-diamant ser alltså inte bara ut som en diamant – det är en diamant. Det är därmed bara ursprunget som skiljer dem åt.

 

Skillnaden mellan LG-diamant och syntetiska diamanter

 

En LG-diamant ska inte blandas ihop med cubic zircon eller moissanit. Dessa båda är syntetiska stenar som med blotta ögat liknar diamanter, men som inte är diamanter eftersom de saknar många av diamantens unika egenskaper.

Fördelarna med syntetiska diamanter är att de går att tillverka och därför saknar den sällsynthet som en äkta diamant har. Det finns i första hand två tekniker för att ta fram syntetiska diamanter: High Pressure High Temperature (HPHT) och Chemical Vapor Deposition (CVD).